De aanschaf van een Russell
U heeft de knoop doorgehakt: er komt een Jack of Parson Russell bij u wonen! Waar moet u allemaal aan denken tijdens de aanschaf van een pup?
Het beste kunt u een pup kopen bij een fokker die is aangesloten bij de Parson Russell Terriër Club Nederland (PRTCN) of de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër (NVJRT). De fokkers die zijn aangesloten bij de rasvereniging fokken volgens de regels en zij testen hun honden op erfelijke aandoeningen, waardoor de kans op een gezonde pup groter is dan bij een marktplaatsnestje.
Veel goede fokkers werken met een wachtlijst, omdat zij met uiterste zorg de goede combinaties proberen te maken. D.w.z.: passende karakters, zo min mogelijk inteelt en weinig tot geen kans op gezondheidsproblemen.
Helaas zijn er ook mensen die direct een pup willen. Wanneer zij deze niet kunnen krijgen bij een goede fokker, kijken zij al snel op sites als marktplaats.nl om vervolgens (vaak impulsief) een pup te kopen.
De meeste nestjes op Marktplaats.nl zijn pretnestjes (mensen die graag een pup willen van hun hond) of broodfokkersnestjes. Broodfokkers zijn mensen die hun hond zoveel mogelijk pups laat krijgen, om geld te verdienen. ZIj geven niet om de gezondheid van de honden, waardoor er veel ziektes en gedragsproblemen voorkomen. Lees alstublieft dit eens over broodfokkers.
Hoe kunt u een broodfokker herkennen?
- Controleer de fokker op internet. Leest u vooral negatieve reacties, koop dan geen pup!
-
Bekijk de advertentie goed. Broodfokkers maken alleen foto's van de pup (het uiterlijk van de moederhond zou je immers afschrikken, aangezien deze vaak sterk is vermagerd en mishandeld).
- De fokker stelt weinig vragen over uw leefstituatie. Een broodfokker geeft niets om zijn pups. Het enige wat hij wil is verkopen. Hij is dan ook totaal niet geïnteresseerd in waar zijn pup terecht komt en zal hierover dan ook niets aan u vragen.
-
Kijk naar de omgeving waar de foto is genomen. Is er op de foto stro te zien? Haak dan meteen af. Dit wijst op een fokker die zijn pups in de schuur laat opgroeien. En dat is voor hun socialisatie zeer slecht, wat gedragsproblemen (o.a. angst) bij de hond kan veroorzaken.
-
Kijk goed naar de pup. Een gezonde pup is schoon. Hij heeft schone ogen, oren en een schoon achterwerk. Zet de pup op de grond en kijk wat hij doet. Een gezonde pup heeft een ontdekkingsdrang en vindt het prettig om geaaid te worden. Is de pup suf, sloom, angstig of lusteloos dan is hij niet gezond.
-
Klik op de link "toon meer advertenties van de adverteerder" op de advertentiesite, zoals Marktplaats. Komen er meerdere nestjes naar voren? En/of komen er meerdere rassen naar voren? Dan heeft u zeker te maken met een broodfokker. Laat u niet misleiden door de tekst. Broodfokkers weten wat ze moeten schrijven: Er zal vaak bij staan dat de pups in huiselijke kring zijn opgegroeid en de voordelen van het ras worden beschreven. Er word vaak bijgezet dat er een koopovereenkomst wordt afgesloten (die niets waard is, behalve dat u een nieuwe doodzieke pup mee naar huis kan nemen als de vorige overlijdt). Sommige broodfokkers melden dat zij over een hondenkeurmerk beschikken. Dit hondenkeurmerk is niet officieel en er bestaan duidelijke vermoedens dat dit keurmerk is opgezet door een broodfokster zelf. Hecht er dus geen waarde aan.
- Een broodfokker biedt zijn pups goedkoop aan. Dit kan hij doen omdat zijn pups geen medische zorg hebben gekregen, amper te eten hebben gekregen, geen inentingen hebben gehad, niet ontwormt zijn, geen legaal paspoort hebben etc.
-
Bij broodfokkers groeien de pups niet in een huiselijke kring op. Ze halen de pups vaak uit de schuur of andere grote ruimte. Als u twijfelt,vraag dan of u mag kijken naar de plaats waar de pups verblijven. Een broodfokker zal met een smoes aankomen waarom dit niet kan.
-
Vraag de fokker waar de moederhond is en of u deze mag zien (bijvoorbeeld omdat je wilt zien hoe groot je pup uiteindelijk wordt).Ook hierbij zal de fokker vaak met een smoes komen. Soms zal er een hond gehaald worden. Bij een broodfokker zal dit nooit de moederhond zijn, maar een hond die er beter uit ziet.
-
Broodfokkers fokken vrijwel altijd met meerdere rassen. Mocht u twijfels hebben, doe alsof u ook geïnteresseerd bent in een ander ras. Komt de fokker met dit andere ras op de proppen, zorg dan dat u weg komt. Dit is overduidelijk een broodfokker!
Maak jouw eigen website met JouwWeb